fbpx

Savarankiškai dirbančių žmonių skaičius Lietuvoje auga

Savarankiskai dirbanciu zmoniu skaicius Lietuvoje auga


Besikeičianti darbo rinka, spartaus technologijų vystymosi dėka atsirandančios naujos profesijos ir nuotolinio darbo galimybės vis daugiau žmonių skatina tapti laisvai samdomais darbuotojais. Savarankiškai dirbantys asmenys turi galimybę rinktis savo darbo laiką ir vietą bei geriau subalansuoti darbo ir laisvalaikio, asmeninio gyvenimo režimą. Individuali veikla ir laisvas grafikas suteikia galimybę įgyvendinti svajones, užsiimti mėgstama veikla, daugiau keliauti, rinktis gyvenamą vietą už miesto ar provincijoje, daugiau laiko skirti šeimai, asmeniniam tobulėjimui, laisvalaikiui ir pagaliau mėgautis tokiu gyvenimo būdu, kokio visad norėjosi.

Populiariausia veiklos forma tarp laisvai samdomų darbuotojų – individuali veikla

Freelancerio kelią 2017 m. pasirinko ir sausį individualią veiklą Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) registravo 1913 аsmenų, o pirmąjį 2018 m. mėnesį tokią veiklos formą rinkosi 2508 mokesčių mokėtojai. Lyginant pirmąjį praėjusių ir šių metų ketvirtį, pagal individualios veiklos pažymą veikiančių asmenų skaičius padidėjo nuo 96 412 iki 112 463. Didėjimą rodo ir antrojo ketvirčio rezultatai – savarankiškai dirbančių asmenų skaičius išaugo nuo 100 404 iki 117 700, tai yra 17,73 proc. daugiau nei pernai. 2018 m. birželį bent vieną dieną individualią veiklą vykdė 292 432 fiziniai asmenys Lietuvoje, tai beveik 13 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Didžiąją dalį (daugiau nei 123 tūkst.) sudarė ūkininkai ir ūkininkų partneriai, 11 8795 kitą individualią veiklą vykdę gyventojai, likusieji – antstoliai, notarai, advokatai ir jų padėjėjai, bei asmenys, įsigiję verslo liudijimus. Toliau apžvelgsime tokio augimo priežastis.

1. Augančios pajamos

VMI duomenimis, išnagrinėjus 2017 m. pajamų deklaracijas, pastebėtas ženklus pajamų iš individualios veiklos pokytis – jos išaugo 26,8 proc. Stipriausiai, net 45 proc. augo iš individualios žemės ūkio veiklos gautos pajamos. VZ.LT daro prielaidą, kad viena iš tokio pajamų šuolio priežasčių yra padidėjęs skaidrumas, tačiau taip pat pabrėžiama ir mokesčių sistemos svarba. Mažesni mokesčiai, palankesnės sąlygos skatina lietuvius drąsiau imtis smulkiojo verslo ir pradėti dirbti savarankiškai.

Būtent pajamos dažnai yra viena iš priežasčių, stabdančių imtis savarankiškos veiklos, bet verslumo skatinimo iniciatyvos ir sėkmės istorijos duoda vaisių. Naujai pradžiai reikėtų atsakingai pasiruošti, tačiau, jei esate savo srities profesionalas ar siekiate tokiu tapti, pasirinkus freelancerio kelią galima uždirbti ir gerokai daugiau nei samdomame darbe. Nors pajamos nestabilios – dirbant sau nėra fiksuoto atlyginimo ir uždarbio lubų, todėl finansinė gerovė priklausys nuo Jūsų profesionalumo, gebėjimo parduoti savo paslaugas ir kokybiškai jas atlikti. Patarimų, kaip įsikainoti savo darbą, nestinga. Pasirinkite tinkamiausius ir sudarykite sau ir klientams aiškią kainodaros sistemą, kuri padės dirbti skaidriai ir nesukti galvos kaskart, kai kalba pasisuka apie kainą.

2. Didėjantis įmonių susidomėjimas

Prie besikeičiančių rinkos sąlygų ir darbuotojų įpročių lanksčiai prisitaiko ir darbdaviai. Vis didesniam skaičiui žmonių renkantis individualią veiklą, įmonės dažniau ieško pagalbos iš išorės ir įvairioms vienkartinėms užduotims ar laikiniems projektams samdo freelancerius. Radę tinkamą specialistą, kurio kainos ir kokybės santykis tenkina, atsiradus pasitikėjimui ir efektyviam bendradarbiavimui, ne viena įmonė tampa nuolatine savarankiškai dirbančio profesionalo kliente.

Individualią veiklą vykdantys asmenys labai dažnai padeda išspręsti darbuotojų trūkumo problemą. Freelancerių samdymas patrauklus dėl to, kad jiems mokama tik už konkrečiai atliktą darbą, o ne už biure praleistą laiką. Savarankiškai dirbantiems žmonėms itin svarbi reputacija, tad, siekdami plėsti savo klientų ratą, dauguma dirba atsakingai, yra savo sričių profesionalai. Be to, žmogus iš šalies gali pasiūlyti įdomesnių, efektyvesnių sprendimų ir prisidėti prie įmonės veiklos plėtros ar optimizavimo, pardavimų bei auditorijos didinimo.

3. Platus veiklų spektras

Augantis individualios veiklos populiarumas rodo, kad būtent ši veiklos forma yra patraukliausia. Į ją pereina netgi anksčiau kitas veiklos formos rinkęsi verslininkai ar savarankiškai dirbantys asmenys – nekilnojamojo turto nuomotojai, pavėžėjimo paslaugas teikiantys asmenys, grožio industrijos atstovai. Individuali veikla įvairių sričių specialistams patogi dėl palankios mokestinės bazės ir daugiau socialinių garantijų.

Savarankišką darbą dažnai renkasi laisvųjų profesijų atstovai – žurnalistai, fotografai, architektai, advokatai, finansų konsultantai, apskaitininkai, notarai, lobistai, dizaineriai, psichologai, taip pat IT, reklamos, rinkodaros specialistai, renginių organizatoriai, vertėjai, redaktoriai. Norint įgyvendinti savo planus ir užsiimti mėgstama veikla visą laiką ar bent dalį dienos, derinant freelancinimą su samdomu darbu – individuali veikla viena patogiausių formų, nereikalaujanti ypatingų žinių ar investicijų.

4. Laisvė rinktis

Mokyklose ir universitetuose esame pratinami prie griežto grafiko ir visiems vienodo dienos režimo. Ilgus dešimtmečius, net šimtmečius, toks švietimo modelis puikiai veikė ruošiant fabrikų darbininkus. Tačiau tai, kas tiko pirmosioms pramonės revoliucijoms, nebetinka dabartiniam technologijų virsmui. Modernios inovacijos ir naujausi išradimai keičia ne tik mūsų vartojimo, bet ir darbo įpročius. Su naujomis galimybėmis keičiasi ir darbuotojų poreikiai, prioritetai, mąstymas. Jei nemažai daliai vyresnės kartos atstovų vis dar norisi stabilumo, dauguma Y kartos atstovų negalėtų dirbti nuo 8 iki 17 val. ir neįsivaizduoja savęs vienoje įmonėje dešimtmetį, nekalbant apie darbą ten iki pensijos.

Pasaulyje sparčiai populiarėjantis freelancinimas neaplenkė ir Lietuvos. Laisvai samdomi darbuotojai gali rinktis savo darbo krūvį, vietą, laiką, patys nusistatyti įkainius, imtis projektų, kurie jiems įdomūs ir atsisakyti tų, kurie netraukia. Vis daugiau žmonių susižavi digital nomad gyvenimo būdu ir renkasi keliauti po pasaulį, pažinti skirtingas kultūras, praleisti egzotiškuose kraštuose po keletą mėnesių ir dirbti internetu su klientais iš viso pasaulio. Didelė dalis skaitmeninių specialybių ir freelancerio kelias suteikia puikias galimybes gyventi savo svajonių gyvenimą ir dirbti nuotoliniu būdu.

Savarankiškai dirbančių asmenų skaičiaus augimą pastebi ir FDP.LT . Didžiausia Lietuvoje freelancerių bendruomenė, subūrusi talentingiausius savo sričių specialistus vienoje vietoje, jau vienija daugiau nei 73 tūkst. narių. Internetinėje svetainėje dalijamasi ne tik darbo skelbimais, bet ir naudinga informacija apie savarankišką darbą, individualią veiklą, patarimais, kaip pradėti dirbti sau.

FDP.LT portale galite:

Parašykite komentarą per Facebook