fbpx

Ligos išmokos vykdantiems individualią veiklą

sodros ligos ismokos dirbantiems savarankiskai

Savarankiškai dirbantys asmenys, nepriklausomai nuo pasirinktos veiklos formos (individuali veikla pagal pažymą, individuali įmonė, mažoji bendrija, savarankiška žemės ūkio veikla), turi teisę į tokias pačias „Sodros“ išmokas kaip ir dirbantys pagal darbo sutartis.

Skiriasi tik dirbančių pagal verslo liudijimą situacija. Šie asmenys sumoka mažiau įmokų, todėl už laikotarpį, kai vykdo veiklą, yra draudžiami tik  privalomuoju sveikatos draudimu bei pensijų socialiniu draudimu, o teisės gauti kitas išmokas neturi.

Norint gauti išmoką


Norint gauti išmoką, reikia „Sodrai“ pateikti prašymą išmokai gauti. Tą galima padaryti tiek „Sodros“ skyriuose, tiek internetu, prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui. Yra galimybė elektroniškai pateikti prašymą neterminuotam laikotarpiui (tada nereikia kiekvieną kartą susirgus ar norint gauti kitą išmoką pateikti prašymo iš naujo). Svarbu atkreipti dėmesį, kad išmokos mokamos tik po to, kai savarankiškai dirbantis gyventojas sumoka visas socialinio draudimo įmokas, nes pagal jas ir nustatoma išmokų suma. Jei gyventojas pajamas deklaruoja kartą per metus už praėjusius metus, išmoka skiriama po to, kai gaunamos įmokos. Pavyzdžiui, susirgus lapkritį ar gruodį, išmoka už dėl ligos praleistas dienas būtų skirta kitų metų gegužį, kai asmuo pateikia deklaraciją ir sumoka įmokas. Norint, kad išmoka būtų skirta iškart, galima įmokas kas mėnesį mokėti avansu (iki einamojo mėnesio pabaigos). Jei deklaruojamos didesnės metinės pajamos, po deklaracijos išmokamas ir skirtumas. Galimybė mokėti avansu ir gauti išmokas iškart ypač aktuali kūdikio besilaukiančioms šeimoms, norinčioms, kad nebūtų atidėtas motinystės ar tėvystės išmokos mokėjimas.

Išmokų apskaičiavimas

Socialinės garantijos bei įvairios išmokos (ligos, motinystės/tėvystės, neįgalumo, pensijos) vykdantiems individualią veiklą gyventojams apskaičiuojamos pagal jų įmokėtų įmokų dydį, kurias jie sumoka deklaravę savo metines pajamas. Laiku ir teisingai mokamos sveikatos, ligos, motinystės ir pensijų socialinio draudimo įmokos suteikia teisę į išmokas už laikiną nedarbingumą dėl ligos, vaiko priežiūros atostogas ir pensiją tokiomis pat sąlygomis kaip ir dirbant samdomą darbą.

Kadangi savarankiškai dirbantys asmenys įprastai sumoka mažiau įmokų, jiems dažniau skiriamos ir mažesnės išmokos. Gyventojas, užsiimantis individualia veikla pagal pažymą, moka įmokas nuo pusės pajamų (jau atskaičius leistinas išlaidas). Jei asmuo uždirbo 1000 eurų per mėnesį, dirbant pagal individualios veiklos pažymą jam reikės mokėti įmokas nuo 350 eurų. Tad ligos atveju „Sodros“ išmokos (nuo trečios nedarbingumo dienos, nes dirbant pagal darbo sutartį pirmas dienas apmoka darbdavys) siektų 80 proc. būtent nuo šios sumos, o ne nuo visų gautų pajamų. Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad socialinio draudimo išmokos negali būti mažesnės už nustatytą minimalų dydį.


Parašykite komentarą per Facebook