Viskas apie PSD ir VSD įmokas dirbantiems savarankiškai 2020 m.

Lietuvos Respublikos užimtumo įstatymas apibrėžia, kad savarankiškai dirbantis asmuo yra fizinis asmuo, kuris užsiima šia pagal savo pobūdį ir turinį neturinčia darbo santykiams ar darbo santykiams prilyginamiems teisiniams santykiams būdingo darbą atliekančio asmens pavaldumo asmeniui, kurio naudai yra atliekamas darbas, požymio veikla, kuriai būdingas tęstinumas ir (ar) kartotinumas bei galimybė tokią veiklą vykdyti ateityje:

• Individualia veikla.
  • Veikla įsteigus juridinį asmenį ar kitą organizacinę struktūrą arba vykdant veiklą, kitaip susijusią su veikla juridiniame asmenyje.
  • Veikla pagal paslaugų kvitus teikiant žemės ūkio ir miškininkystės paslaugas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų teikimo pagal paslaugų kvitą įstatymo nustatyta tvarka.

Įmokas pasiskaičiuoti bei sumokėti reikia patiems, todėl „Sodra“ savarankiškai dirbantiems gyventojams siūlo naudotis skaičiuoklėmis ir pateikia svarbiausius dalykus, kuriuos reikia žinoti, kad nekiltų rūpesčių.

Kam nereikia mokėti įmokų „Sodrai“?

PSD ir VSD įmokų mokėti nereikia, jeigu:

• Savarankiškai dirbęs gyventojas pernai visus metus gavo senatvės ar netekto darbingumo (neįgalumo), šalpos pensiją ar buvo sulaukęs senatvės pensijos amžių.
  • Gyventojas pernai pradėjo pirmą savo savarankišką veiklą ir iki tol niekada nebuvo registruotas draudėju. Paaiškinimas: VSD ir PSD įmokų nuo deklaruotų pajamų galima nemokėti vienus metus nuo veiklos pradžios. Nemokant įmokų neįgyjamas ir stažas.

Kiek reikia mokėti „Sodrai“ savarankiškai dirbantiems asmenims?

Įmokos „Sodrai“ mokamos nuo 90% individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatėmus VSD ir PSD įmokų) sumos.

VSD įmokų tarifai 2020 m.

• 12,52% nekaupiant pensijai papildomai.
  • 14,32% kaupiant pensijai papildomai 1,8%.
  • 15,52% kaupiant pensijai papildomai 3%.

PSD įmokų tarifas 2020 m. yra 6,98%.

Besiverčiantiems individualia veikla gyventojas per metus negali sumokėti įmokų nuo daugiau nei 43 VDU sumos.

Mokestinės pagalbos priemonės savarankiškai dirbantiems gyventojams

• Iki ekstremaliosios situacijos pabaigos ir dar 2 mėn. po jos, „Sodra“ automatiškai neinicijuos išieškojimo veiksmų dirbantiems savarankiškai, kurių ekonominė veikla yra įtraukta į nukentėjusių nuo COVID-19 veiklų sąrašą.
  • Pasibaigus ekstremaliajai situacijai savarankiškai dirbantys gyventojai turės 2 mėn. sumokėti įmokas arba sudaryti socialinio draudimo atidėjimo sutartį.
  • Jei gyventojas vykdo veiklą, kuri nėra įtraukta į nukentėjusių nuo COVID-19 ekonominių veiklų sąrašą, tačiau taip pat susidūrė su veiklos iššūkiais dėl pandemijos, jis gali pateikti supaprastintą prašymą VMI, dėl mokestinių pagalbos priemonių. Tas pats prašymas galios ir „Sodros“ įmokoms, tai reiškia, kad pakaks pateikti prašymą VMI.
  • Seimo sprendomu ekstremaliosios situacijos ir karantino laikotarpiu PSD įmokų mokėjimas savarankiškai dirbantiems gyventojams atidėtas 2 metams.
  • Tokiu atveju, privalomasis sveikatos draudimas galioja net ir nesumokėjus PSD įmokų.
  • Mokestinės pagalbos priemonės reiškia, kad gyventojas vis tiek turės sumokėti visas įmokas nuo deklaruotų pajamų, tačiau galės tai padaryti vėliau.
  • Jei gyventojas nesinaudoja galimybe atidėti įmokas, PSD įmokas jis turi mokėti įprasta tvarka.

Įmokos „Sodrai“ mokamos atskirai nuo mokesčių VMI

• Deklaruoti pajamas ir sumokėti įmokas „Sodrai“ galima iki liepos 1 d.
  • VMI pajamų deklaravimas susietas ir su „Sodra“, todėl gyventojams, kurie deklaracijoje nurodo faktines veiklos išlaidas, iš karto pateikiamos „Sodrai“ mokėtinos PSD ir VSD įmokų sumos.
  • Įmokas „Sodrai“ galima sumokėti pavedimu į nurodytas banko sąskaitas.
  • Įmokas taip pat galima sumokėti ir prisijungus prie „Sodros“ asmeninės paskyros draudėjui. Po to, kai apdorojami VMI deklaracijos duomenys, „Sodros“ paskyroje savarankiškai dirbančiam asmeniui pateikiama mokėtina įmokų suma ir ją sumokėti galima iškart, vienu paspaudimu.